Skip to content

Арт Галерия - Томов. Картини за колекционери.
Нямате поръчани картини.

   

PDFПечатЕ-мейл
Константин Трингов - ПейзажЛика Янко - Икона

Лика Янко
Уголемете снимката


Лика Янко

Цена: 1750 €


масло, платно, 20x16

Лика Янко е българска художничка, дъщеря на преселници от Албания.

Учи във Френския колеж в София, и там за първи път се запознава с художници като Сезан, ван Гог, Гоген, които по-късно оказват влияние върху творчеството ѝ. През 1946 г. постъпва в Художествената академия със специалност живопис в класовете на проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров, но така и не се дипломира.

Първата ѝ самостоятелна изложба е през 1967 г. в София, но e разкритикувана от критиката и преждевременно прекратена. Лика Янко продължава да рисува, но не излага платната си до 1981 г., когато получава покана за изложба лично от Людмила Живкова. В средата на 1970-те нейните картини започват да се купуват от чужди посолства и получават високата оценка на европейските галеристи.

За целия си живот, Янко прави едва 7 изложби, последната от които открива едва седмица преди да почине (от пневмония). Преживе подарява 82 платна на Софийската градска художествена галерия. Всъщност дарените картини са 80 на брой, но за две от тях („Натюрморт“ и „Пейзаж“) впоследствие през 2004 г., се разбира че са двустранни.

В картините ѝ преобладава белият цвят, защото според художничката това е цветът на бога. В тях тя често инкрустира мъниста, копчета, конопени въжета, гайки, стъкълца, камъчета.АвториПотребителски входПлатете с PayPal

Онлайн плащане с PayPal