Skip to content

Арт Галерия - Томов. Картини за колекционери.
Нямате поръчани картини.

   

PDFПечатЕ-мейл
Стоян Василев - Изглед към площадХристо Христов

Тома Трифоновски - Портрет с луна
Уголемете снимката


Тома Трифоновски - Портрет с луна

Цена: 4000 €


масло, платно, 50x50, подписана

Трифоновски е роден в нестрамското село Дреничево (на гръцки Кранохори) в семейство на македонски българи. Според собствените му признания, детските спомени са най-ярки и до днес в съзнанието му. Трифоновски е едно от изведените извън Гърция по време на гражданската война деца бежанци. Късното си детство Трифоновски прекарва в Чехословакия, където го откриват родителите му чрез Червения кръст и Унгария, където учи живопис при професор Ендре Домановски.
В началото на 60-те семейството на Трифоновски се установява в България и той завършва Художествената академия "Николай Павлович" в София (1966), специалност декоративно — монументална живопис. Трифоновски живее и твори в градовете Плевен, Враца и София.
Един от водещите у нас автори в областта на живописта от 70-те години на 20 век и до днес. Налага се като творец с женските портрети, голото тяло и натюрмортите. Съчетава по блестящ начин традициите на православната иконопис и модерния колорит. Картините му имат по-скоро камерен и интимен характер. Набляга на сходни по тоналност цветови гами, често клони към минимализъм, в който обаче разкрива огромно богатство от нюанси.
Негови творби са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, Националната художествена галерия, всички музей в страната, частни колекции в България и чужбина — Италия, Германия, Канада, Русия, Франция, Австрия, Република Македония, Дания и Кипър.АвториПотребителски входПлатете с PayPal

Онлайн плащане с PayPal